McDowell Digital Media Kft.(2)

Veszprém megyei közművelődési szakemberek

Cifra Műhely

2022.06.30.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Megismerkedtünk a Cifra Műhely értékőrző-értékteremtő munkájával. Gyakorlati példákat hallgatva megismertük azokat a közösségi eseményeket, melyek segítségével az egyesület tagjai a térségben élőket, a fiatal generáció képviselőit a hagyományok ápolására, tiszteletére tanítják, egészen óvodás kortól. Az ebédet az Egyesület szabadtéri helyszínén, csodálatos környezetben költöttük el, ahonnan gyönyörű panoráma nyílt a pannonhalmi tájra és az apátságra. Köszönjük szépen a szíves fogadtatást!

Pozitív élményeink:

A kalotaszegi cifra szoba nem mindennapi látványt nyújtott számunkra. Meghallgathattuk a Magyarországra való megérkezésének történetét, a kiállítást övező érdeklődést, melynek köszönhetően a kiállítási anyag bejárta a fél világot.

DSC04438 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
DSC04418 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
DSC04415 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
DSC04408 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz

Szerdahelyiné Lőrincz Nóra


Közösségszervezés szakos hallgatók, Széchenyi István Egyetem

Cifra Műhely

2022.06.28.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Megismerkedtünk az erdélyi, kalotaszegi cifra szoba bútoraival és az épületben megvalósított, közösségi programoknak helyet adó népi berendezésekkel. Mintát láttunk arra, hogy egy kistelepülési civil szervezet önkéntes összefogással és építkezési anyagok újrahasznosításával mintaszerű kezdeményezést tud megvalósítani a programszervezés terén és a programoknak helyet adó épületek kialakítása során is.

Pozitív élményeink:

Nagyon szép természeti környezetben voltunk, a panoráma része volt a Pannonhalmi Főapátság. A népi építkezést és lakásbelső új, modern funkciókkal történő működését tapasztaltuk meg. A helyszín csendes, feltöltődésre nagyon alkalmas. A környezettudatosság számos eleme megjelenik (pl. egy másutt lebontott pajta gerendái, cserepei kerültek beépítésre). A látogatás során nem keletkezett műanyag hulladék.

Látóút Cifra Műhely 2022 (15) - Adél Dr. Vehrer
Látóút Cifra Műhely 2022 (22) - Adél Dr. Vehrer
Látóút Cifra Műhely 2022 (2) - Adél Dr. Vehrer
Látóút Cifra Műhely 2022 (1) - Adél Dr. Vehrer

Dr. Vehrer Adél


KÖZÖSÉRTÉK egyesület képviselői

Bácskossuthfalva, Vajdaság

2022.06.18.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Megtapasztaltuk, hogy értéket teremteni nem elsősorban pénz kérdése, sokkal inkább az összefogáson, a közösség erején múlik. Diaszpórában sokkal nehezebb mindennemű hagyomány ápolása, de amíg vannak lelkes emberek, közösségek, akik ezt felvállalják, van remény, hogy a magyar nyelv és hagyományok fennmaradnak határon túl is.

Pozitív élményeink:

Látóutunk másfél napos volt, az esti órákban érkeztünk meg Bácskossuhfalvára az Ady Endre Művelődési Központba, ahol egyben a szálláshelyünk is volt. Tímár Gabrielláék pálinkakóstolóval és ízletes vacsorával vártak bennünket és a ludasi küldöttséget is. Jó hangulatú beszélgetés alakult ki az este folyamán, ahol lehetőségünk volt kötetlen keretek közt megismerni egymást. Másnap reggel a látóút programja a település történetének bemutatásával kezdődött, majd az ebédet kint, a szőlőhegyen költöttük el Bika Lajos szőlősgazdánál, terebélyes diófa árnyékában. Ebéd után egy helytörténeti játékban vehettünk részt, melynek segítségével sétánk a település értékeihez, emlékeihez vezetett. A nap végén egy filmet tekintettünk meg, melyből megismertük Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényének igaz történetét, annak bácskossuthfalvi vonatkozásait. Értékes, tartalmas, beszélgetésekben és élményekben gazdag napot töltöttünk Bácskossuthfalván, szívvel-lélekkel dolgozó szakemberekkel találkoztunk, akik hivatásuknak tekintik az értékőrző munkájukat a településen.

IMG_0189 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
IMG_0180 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
IMG_0148 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
IMG_0140 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz

Szerdahelyiné Lőrincz Nóra


KÖZÖSÉRTÉK egyesület képviselői

 

Ludas

2022.06.17.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Megtapasztaltuk, hogy diaszpórában, nehéz körülmények között, hogyan próbálja meg egy település megőrizni az identitását, a közösségi életét és a magyarságát.

Pozitív élményeink:

Nagyon kellemes napot töltöttünk a vajdasági Ludason, ahol igazi vendégfogadó szeretettel vártak bennünket a helyi civil szervezet képviselői. Ismerkedő-csapatépítő játékokkal indítottuk a napot, ami után megtekintettük a helyi gazdálkodás egyik fontos elemének, a fokhagyma-termesztésnek a helyszínét, majd a ludasi templomot és a Falukiállítást. Jó érzés volt látni, ahogy a település minden szegletéből gyűjtött anyagokat rendezték össze egy kiállítási anyagba. A helyiek által régen használt eszközök, melyeket a padlásokon őriztek - visszavittek bennünket egy, a technológiáktól mentes korba. A helyi plébános megmutatta nekünk a parókiát, majd az iskolához vezetett az utunk, ahol egy helyi mesemondó által mesélt ludasi történeteket hallgathattunk meg az iskolapadokban ülve. A napunkat egy közös csónakázás koronázta meg a ludasi tavon, ami igazi kikapcsolódást jelentett a mindennapok rohanásában. Köszönjük szépen a sok-sok élményt, jó volt látni, milyen értékes munkát végeznek a településen.

IMG_0110 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
IMG_0098 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
IMG_0083 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz
IMG_0051 - Nóra Szerdahelyiné Lőrincz

Szerdahelyiné Lőrincz Nóra

 


Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért

Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, Szolnok

2022.06.15.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A látóút során nagy hatással voltak ránk a Kikötő ifjúsági közösségi térben látottak és hallottak. Rengeteg jó ötletet láttunk, mely saját ifjúsági közösségi terünk kialakításánál hasznos lehet, akár a nyugiszobára, akár néhány design elemre gondolunk. A Kikötő személyzete elkötelezetten végzi munkáját, mely mindannyiunk számára jó példaként szolgál. Fontos és kiemelendő, hogy nem csak programokat szerveznek a fiatalok számára, de lelkileg is támogatást nyújtanak számukra. Az itt tapasztaltakból mindenképp fontos tanulságokat hoztunk haza, mely a saját munkákat is segíteni tudja a fiatalokkal való kapcsolatteremtés során.

Pozitív élményeink:

Bár az Aba-Novák Kulturális Központ a miénktől teljes mértékben eltérő közegben és körülmények között dolgozik, mégis feledhetetlen és tanulságos napot tölthettünk el Szolnokon. A városba érkezve kicsit ismerkedtünk a közeggel, a főtérrel és az ott zajló országos nyomozó versennyel, majd igazgató úr érkeztével bevetettük magunkat az Agóra épületébe, ahol az intézmény munkatársai vártak minket egy finomabbnál-finomabb helyi termékekből álló uzsonnával, mely a hétvégi helyi termékek vásárának köszönhetően valósulhatott meg. A délelőtt folyamán a dolgozók saját részlegükhöz kapcsolódóan meséltek legkedvesebb élményeikről, projektjeikről munkájuk kapcsán. Bepillantást nyerhettünk rajtuk keresztül a helyi utazás kiállításba, ami egy országos szinten elismert rendezvény; a gyermekek tehetség gondozásával foglalkozó tagintézmény életével ismerkedhettünk, halottunk a rendezvényszervező és a marketinges csoport mindennapi küzdelmeiről és élményeiről, és a hozzánk egyik legközelebb álló témáról: az ifjúság bevonásáról. Lenyűgöző volt számunkra a szakemberek töretlen lelkesedése és a közös csapatmunka, melynek minden egyes eleme gondosan összerakott és jól átgondolt folyamat eredménye. Az épületbejárás és az ebéd után meglepetés várt ránk. Demeter István és felesége fogadott minket a helyi művészmoziban. A találkozás különlegessége, hogy Szolnok két évtizeddel ezelőtt éveken át képviseltette magát Talándörögdön a Művészetek Völgye fesztivál alatt. Az évtizedes barátságok, a rég nem látott ismerősök és a szíves fogadtatás, amiben részesültünk felemelő élményt nyújtott mindannyiunk számára. Ezúton is szeretnénk mérhetetlen hálánkat kifejezni a szolnoki csapatnak, hogy lehetőséget nyújtottak számunkra az újbóli találkozásra. A délután folyamán még rész vettünk a "Szifon" névre keresztelt helyi ifjúsági közösségi térben egy fotókiállítás megnyitóján, majd a Tiszavirág fesztiválba is lehetőségünk nyílt bepillantani. Rengeteg élménnyel tértünk haza és nagyon reménykedünk a viszontlátásban. A látóút egyik nagy eredménye lehet a partneri kapcsolatok felfrissülése a két település között, részünkről nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, már most nagyon várjuk a következő találkozót! Egy szóval: KÖSZI!

Köszi_Szolnokon(3)
KÖSZI_Szolnokon(2)
Köszi_Szolnokon(1)
Köszi_Szolnokon

Stumpf Rebeka

 


Ludas Közösségfejlesztő Egyesület

Bölcske Község Önkormányzata

2022.06.14.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Ludason jelentős hagyománya van a mesemondásnak, ami mai napig élő hagyományként él a faluban. Bölcske kitűnő választás volt, hiszen megismerkedhettünk a meseút felépítésével, annak történetével, hogyan is alakították ki Bölcskén mindezt, s miként él ez a jó gyakorlat a mindennapokban. Ezt a jó gyakorlatot követve a jövőben mi is tervezünk egy hasonló projektet Ludason, melynek célja, hogy tovább éltessük és népszerűsítsük a ludasi népmeséket, a ludasi mesemondást.

Pozitív élményeink:

A szakmai tapasztalatszerzés mellett élményekkel teli programon vehettünk részt, melynek köszönhetően sokkal motiváltabban tértünk haza, olyan gondolatokkal, tervekkel, melyeket szeretnénk majd a jövőben kivitelezni, megvalósítani. Legyen szó akár a meseút kialakításáról Ludason, vagy akár arról, hogy meglátogassunk más Látópontokat.

Ludas5
Ludas4
Ludas3
Ludas2

Ludas Közösségfejlesztő Egyesület

 


Zichy Mihály Művelődési Központ Tab és járási közösségi színterek munkatársai

Alsómocsolád Szín-Tér Művelődési Ház

2022.06.13.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Példaértékű közösségi összetartozás, hittel, szeretettel és mérhetetlen kitartással. Le a kalappal az alsómocsoládi kollégák szakértelme, lelkesedése és szíve előtt! Erőt és hitet kaptunk, hogy nincs megvalósíthatatlan dolog. Csak nézőpont-váltás!

Pozitív élményeink:

A kedves fogadtatás az egész településen érezhető volt. Rövid sétánk alatt mosolygós, kiegyensúlyozott emberekkel találkoztunk. Alsómocsolád egy ékszerdoboz, melyet minden lakó szívvel-lélekkel őriz. A szakmai bemutató alatt olyan tudással, lehetetlennek látszó ötletek megvalósulásával és két fáradhatatlan hölgy céltudatosságával találkoztunk, melyet tanítani kellene mindenkinek.

Zichy5
Zichy4
Zichy3
Zichy2(1)

Isó Edina

 


Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár, Nádudvar

Aba-Novák Agóra, Szolnok

2022.06.12.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Látóutunk során a kulturális alapú gazdaságfejlesztés alapszolgáltatás megvalósulására kaptunk egy kiváló példát. A szolnoki Aba-Novák Agóra munkatársai már a program szervezésének folyamatában is nagyon közreműködőek és kommunikatívak voltak, szinte érkezésünktől fogva otthon éreztük magunkat. Betekintést kaptunk a havonta egy alkalommal megrendezésre kerülő Hild téri Termelői vásárba és a hozzá kapcsolódó egyéb kiegészítő programelemekbe. A vásári forgatagban közvetlenül megélt, valamennyi érzékelésünkre ható élményeinket követően a szervezők részletesen bemutatták a vásár brand-jének felépítését, a kezdetben megfogalmazott célokat, az elért eredményeket és továbbfejlesztési lehetőségeket. A teljesség igénye nélkül két példát emelnénk ki: Szabó István (Egy csepp Tisza-tó csokoládé manufaktúra tulajdonosa) saját márkás terméke bevezetésének mintáján, továbbá a Zolnok Bandérium hagyományőrző és sportklub tevékenységén keresztül konkrétan tapasztalhattuk meg, hogy mennyi pozitív hozadéka van egy ilyen prosperáló együttműködésnek. Az ismeretátadás komlex formában valósult meg. Tevékenységük, szakmai hozzáértésük és elhivatottságuk mintaértékű számunkra. Teljes mértékben képet kaptunk a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepének helyi teljesüléséről.

Pozitív élményeink:

Szeretetteljes fogadtatás és törődés jellemezte egésznapos közös programunkat. Vendéglátónk bizalmasan osztotta meg velünk jógyakorlatát, tapasztalatait, elláttak bennünket hasznos tanácsokkal! Mintha haza érkeztünk volna jóbarátokhoz. Kiváló szakmai közegben dolgozhattunk együtt, amely építőleg hatott ránk. A velünk együtt szintén látóúton résztvevő Gáborján település tapasztalatait is örömmel hallgattuk. Ötletekkel telve, lendületesen, kellemesen elfáradva (és talán túl jóllakva is) érkeztünk haza.

Nádudvar5
Nádudvar4
Nádudvar3
Nádudvar

Tóth Ilona Márta

 


Gáborján Község Önkormányzata

Szolnok

2022.06.12.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Nagyon vendégszerető fogadtatásban volt részünk Szolnokon. Sok új hasznos dolgot tanultunk és új ismeretségek, barátságok születtek. Új ötletet kaptunk például azzal kapcsolatban, hogyan tudunk piacot teremteni a helyi értékeknek, mind bemutatásban, mind értékesítésben egyaránt a szolnoki helyi termékek vására program megismerésével. Új ötleteket szereztünk, hogyan lehet közösségeket építeni pl. magával a termelői vásárral, illetve az Agóra Kulturális Központ által szervezett foglalkozásokkal (pl. szépírás szakkör, filmvetítések); megismerhettük közelebbről a kézműves csokoládék készítését. A csapat gazdag, pozitív élményekkel tért haza.

Pozitív élményeink:

Vendégszerető, kedves fogadtatással, színes, tartalmas programokkal vártak bennünket. Családias volt a hangulat. Nagyon jó volt a szervezés, a szolnoki munkatársak szakmai felkészültsége kiváló! Csak gratulálni tudunk a szervezőknek!

Gáborján1
Gáborján3
Gáborján4
Gáborján5

Mezőné Nagy Gabriella

 


Közösségi Könyvtár és Petőfi Sándor Közösségi Színtér

KÖSZI-Taliándörögd

2022.06.07.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Megtapasztaltuk, hogyan működik a közösségek nagyobb fokú bevonása a település életébe. Példát láttunk a munkafelosztásra egymás között. Megtapasztaltuk, hogy a fiatalokat hagyni kell kibontakozni, hiszen más megközelítésben, más látásmódban valósítják meg az ötleteiket.

Pozitív élményeink:

Pozitív dolognak éltük meg a vendégszeretetet, ami fogadott bennünket, a közvetlenséget, valamint azt, hogy a tudásátadás és a segítő szándék a kollégákban jelen volt.

IMG_20220607_154108 - Katalin Baranyiné Csomor
rpt
IMG_20220607_145655 - Katalin Baranyiné Csomor
IMG_20220607_134536 - Katalin Baranyiné Csomor

Baranyiné Csomor Katalin

 


Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért, Taliándörögd

Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ

2022.06.04.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Köszönjük szépen az igazán tartalmas látóút programot. Lenyűgözött bennünket a megtapasztalt kiváló szakmai munka és a közösség kreativitása. A piac megtekintése során az újszerű és izgalmas épület mellett megismerhettünk egy igazán elkötelezett vezetőt is. A múzeum kapcsán különösen tetszettek az interaktív megoldások, valamint a szabadtéri saját készítésű játékelemek.

Pozitív élményeink:

A helyi termelőpiacon kezdtük meg a város felfedezését, ahol megismerhettük, megkóstolhattuk a helyi termelők által készített termékeket, megtudhattuk, hogy a piac felújításánál fontos szempont volt az energia megújítás és a csapadékvíz hasznos elvezetése. Ezután átmentünk a helyi múzeumba, ahol tárlatvezetésen vettünk részt, a múzeum a modern digitalizált bemutató eszközökkel és a hagyományos tárlattal együtt érdekes világot mutatott, megtekintettük az udvaron készített ötletes játszóteret is. Ezután a helyi színházat, mozit, kulturális központot tekintettük meg, ahol ismét tartalmas beszámolót kaptunk a város életéről, rendezvényeiről. Utolsóként a helyi főteret és a református templomot tekintettük meg, a helyi történész kíséretével így sok információt kaptunk. Vendégszeretetből 5-ösre vizsgáztak, odaadással készültek a fogadásunkra minden helyszínen! Külön köszönjük az élményekben gazdag városnézést, a templomtoronyba való feljutás lehetőségét és nem utolsó sorban a finom helyi ételeket. Ámulatba ejtettek bennünket a gyönyörű, virágokkal és zöld növényekkel teli közterületek és a szépen felújított épületek.

Köszi_Nagykőrösön6
Köszi_Nagykőrösön4
Köszi_Nagykőrösön3
Köszi_Nagykőrösön1

Stumpf Rebeka

 


Oszkó Község Önkormányzata, Művelődési Ház, Hegypásztorkör

Nyárád

2022.06.03.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Az önfenntartó gazdálkodás felé vezető út lépéseit tekinthettük át, s azt, hogy a helyi termékeket miként lehet leggazdaságosabban, sokoldalúan felhasználni. Nagyon inspiráló volt óvodavezetőnk számára a Kincses Kultúróvoda projekt részletes bemutatása.

Pozitív élményeink:

Nagyon megnyerő volt a precíz, minden részletre kiterjedő szervezés, a teljességre való törekvés a település bemutatása terén (gazdálkodás, kulturális események, civil szerveződések, pályázatok). Példa értékű a település kisfilm - arzenálja, melynek segítségével nagyon szemléletesen és hatékonyan tudják bemutatni az eddig elért eredményeiket. Rendkívül szívet melengető volt a szeretetteljes vendéglátás, melynek keretei közt megismerkedhettünk a helyi termékek színe-javával.

285092532_556964919152090_7806303086375932725_n - Oszkó Müvelődési Ház
285465586_331951509016280_4194267779335768631_n (1) - Oszkó Müvelődési Ház
286300123_564660971758547_7113788119188643711_n - Oszkó Müvelődési Ház
286463636_1391862984648670_7468811366428079722_n - Oszkó Müvelődési Ház

Ódor Anna

 


Csokonai Nonprofit Kft.

Agóra Veszprém Kulturális Központ

2022.06.02.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A gasztronómia fontossága, mint közösségépítő és kulturális teremtő tevékenység. Egy Agóra működésének összetettsége és kiemelkedő összefogó szerepe egy régió életében.

Pozitív élményeink:

Modern, emberközpontú környezet, barátságos konstruktív légkör. Összefogott, hosszabb távú kulturális stratégia.

Csokonai_Agórában5
Csokonai_Agórában4
Csokonai_Agórában2
Csokonai_Agórában1

Bleier Gábor

 


Csokonai Nonprofit Kft.

Taliándörögd

2022.06.02.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Helyi értékeken keresztül az ifjúság fejlesztésének fontosságát láttuk meg. A fiatalok képzése kapcsán épül ki a település és a közösségek hosszabb távú fejlődése. Ennek köszönhetően a közösség innovációs és megtartó szerepe megalapozza a térség és a felnövekvő generáció jövőjét és hosszabb távú lehetőségeit.

Pozitív élményeink:

Barátságos, nyitott légkör, autentikus hiteles környezet és emberek, élő prosperáló hagyományok, hosszabb távú fejlesztési stratégiák.

Csokonai Nonprofit Kft2
Csokonai Nonprofit Kft1
Csokonai Nonprofit Kft. 6
Csokonai Nonprofit Kft 4.

Bleier Gábor

 


Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft.

Agóra Veszprém Kulturális Központ

2022.06.01.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A látóút során megismertük egy hozzánk hasonlóan agóraként működő intézmény, az Agóra Veszprém Kulturális Központ jó gyakorlatát. Példákat láttunk rá, hogyan igazodik a szolgáltatáskör a település, illetve a lakókörnyezet (lakótelep) adottságaihoz; és egy speciális helyi fejlesztésük, a látványkonyha milyen sokrétű hasznosításra ad lehetőséget. Információkat kaptunk a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt tervezett programjairól.

Pozitív élményeink:

Kipróbálhattuk az Agóra gasztronómiai programjait: bonbont készítettünk és kóstoltunk) az intézmény látványkonyhájában. Kérésünkre a helyi partnereink előadást szerveztek a közelgő Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt tervezett programjairól és felkereshettük a jelenleg kialakítás alatt lévő Hangárt, amely szintén az EKF projekt része. Nagyon szép helyen, a Séd-patak partján szervezték meg vendéglátóink az ebédet, utána kellemes sétát tehettünk a patak völgyében, megtekintve a felújítás alatt lévő várhegy épületeit. Tartalmas, élménygazdag programokban volt részünk.

HírösAgóra8
HírösAgóra6
HírösAgóra2
HírösAgóra1

Józsa Katalin

 


Ipolyi Közművelődési Csoport közművelődési munkatársai

Doboz

2022.05.31.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Sok élménnyel, tapasztalattal és legfőképp követhető mintával lettünk gazdagabbak. A településen dolgozó kollégáink tartalmas, sűrű programokkal vártak bennünket, helyi termékeket kóstolhattunk, többek között helyi termelői sajtokat, mézeket, gyógynövényteákat. A bemutatótér egyik állomásán a szövés és varrás történetével ismerkedhettünk meg, emellett gazdag csuhé technikákat is bemutattak nekünk. Megismerhettük Széchy Tamás életművét, kimagasló sporttevékenységét az ő nevét viselő Emlékházban. Községi sétánk során belátást nyerhettünk a Wenckheim-kastélyparkban található katolikus templomba és történelmébe, illetve a családi sírkamrába. Kirándulásunk vége felé haladva sétahajó túrán vehettünk részt Doboz-Szanazugban a Fehér- és Fekete-Körös összefolyásánál, ami kirándulók és üdülni vágyóknak kiemelten jó pihenőövezet. Uzsonna-beszélgetéssel zártuk a napot, ahol a helyi kincseket tartalmazó úti csomaggal búcsúztatták csapatunkat. Mindenkinek szívből ajánljuk Doboz látópontot!

Pozitív élményeink:

Kirándulásunk során szeretetteljes vendéglátás, teljes körű szakmai felkészültség, gyönyörű tájak, zöldövezeti pihenőhelyek, értékes gyűjtemények és helyi sajátosságok, hagyományok fogadtak bennünket. Elváráson felül készültek a településen dolgozó kollégák, minden téren (helyi-, vallási-, környezeti-, sport-, tekintetében) kimerítően helyt álltak! Minden elismerésünk az Övék!

Ipolyi Közművelődési Csoport 8
Ipolyi Közművelődési Csoport 5
Ipolyi Közművelődési Csoport 2
Ipolyi Közművelődési Csoport

Szilágyi Aszter László

 


Gyulai Agóra térségi településeinek közművelődési szakemberei

Noszvaj

2022.05.31.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Az együttműködési lehetőségek kialakítására, illetve kiváló működésére láthattunk nagyon jó példákat, amelyet itthon is tudunk hasznosítani.

Pozitív élményeink:

Kedves, szívélyes fogadtatás várt bennünket Noszvajon vendéglátóink részéről. A Farkaskő Vendégház nyitott gazdaságának tulajdonosai nagyon barátságosak voltak, beavattak bennünket sűrű mindennapjaikba, megosztották velünk saját tapasztalataikat, amiket nagyon érdekesnek találtunk. Kollégáinkkal mindannyian egy véleményen vagyunk, ide még biztosan visszatérünk. Gratulálunk!

Gyulai Agóra térségi településeinek közművelődési szakemberei4
Gyulai Agóra térségi településeinek közművelődési szakemberei3
Gyulai Agóra térségi településeinek közművelődési szakemberei2
Gyulai Agóra térségi településeinek közművelődési szakemberei1

Kovács Ágnes

 


Zalavár Község Önkormányzata

Bárdudvarnok

2022.05.28.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Fontos nagyon a folyamatos telefonos vagy személyes kapcsolattartás. Mindenkit úgy elfogadni, amilyen, és arra építeni. Bevonni minden korosztályt, megtalálni mindenkinek a "nyomógombját". Közös, minden korosztálynak szóló programok. "Pizza party" - közös sütés a gyerekekkel, idősek napjára közös sütemény készítés.

Pozitív élményeink:

Először gyalogosan sétáltunk el a „mesebeli” óvodába, amit kívül – belül megnézhettünk. Csodálatos élmény volt, hogy mindenki szinte egyszerre mondta, hogy visszajövünk ide óvodásnak. Utána a falubusszal és személyautóval bejártuk a „birtokot”. Olyan élmény volt, mintha egy másik dimenzióban járnánk. Nem győztük a fejünket kapkodni a látványtól. Az építkezés, a kertek tervezése, a sok zöld növényzet mindenhol egy csoda volt.

Zalavár5
Zalavár2
Zalavár3
Zalavár1

Mohácsiné Haraszti Ilona

 


Szászvár Nagyközség Önkormányzat

Noszvaj

2022.05.24.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Jó volt látni, hogy egy nem különösen jó adottságokkal rendelkező település pár jó ötlettel és összefogással mit el tud érni. Ezt a tapasztalatot igyekszünk hasznosítani Szászváron.

Pozitív élményeink:

Szívélyes, kedves fogadtatás, finom ételek és italok vártak bennünket. A kastélyban igazán különleges vezetésben volt részünk. A gazdaságban ízletes egytálétel és desszert várt, a vendéglátók rendkívül szimpatikusak voltak, szívesen meséltek munkájukról és tapasztalataikról.

Szászvár_Nagyközség_önk_9
Szászvár_Nagyközség_önk_5
Szászvár_Nagyközség_önk_8
Szászvár_Nagyközség_önk_1

Sebestyén Mónika

 


Doboz nagyközség faluvezetése

Nagykőrös

2022.05.24.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Sok szép élménnyel, tapasztalattal, követhető mintával lettünk gazdagabbak Arany János városában. Hiteles, lelkes vendéglátóink tartalmas, érdekes, sűrű programokkal vártak bennünket. Helyi termékeket kóstolhattunk a 2019-ben "Az év háza" díjas, szépen felújított piacon, végig jártuk az ARANY-ÚT állomásait, ahol nagyon sok újító ötlettel találkoztunk. Mindannyiunk kedvenc állomása a remek módon megtervezett és kialakított megújult Arany Múzeum kincsei voltak, ahol találkozik a múlt a jelennel, a hagyományos a modernnel. Megkóstoltuk Arany János kedvenc ételét és a helyi borokat, sétáltunk a nagyon szépen gondozott város zöld és virágos parkjaiban. Impozáns középületekről hallgattunk érdekes történeteket, megmásztuk a református templom tornyát, ahonnan egészen a Mátráig elláttunk. Megtudtuk, hogy mi az a marcza-fánk, és azt, hogy Nagykőrösön a meggy az möggy. Bizton állíthatjuk, hogy nem túlzás a múzeumban található kiállítás címe: "...ide vágynám vissza." Vendéglátóink bearanyozták napunkat. Köszönet érte!

Pozitív élményeink:

A helyi termékek kóstoltatása közvetlenül a készítő standjánál történt, beszélgethettünk a készítővel, meg is vásárolhattuk a termékeiket. Láthattuk, hogy milyen egy jól megtervezett, igényesen, szépen megépített termelői piac működés közben. A Kulturális Központ igazgatójától, Juhász Nándortól és munkatársaitól nagyon sok hasznos és adaptálható tudást, információt kaptunk, minden kérdésünkre válaszoltak, kiváló házigazdák voltak mindannyian. Megtisztelő, hogy Dr. Czira Szabolcs polgármester is köszöntött bennünket és velünk ebédelt. Vendéglátóink szellemiségében nagyon sok az újító ötlet, szándék, lelkesedés, melyet ott létünkkor meg is tapasztalhattunk. A NAGY-KŐRÖSI KALAND mindannyiunknak nagyon tetszett, szívesen mennénk vissza több napra is, hogy a kínálat többi programját is megismerjük. Gratulálunk!

Doboz_nagyközség8
Doboz_nagyközség7
Doboz_nagyközség2
Doboz_nagyközség1

Hidvégi Julianna

 


Nyárád és Pápadereske települések küldöttsége

Derecske - Kék-Kálló Menti Népfőiskolai Társaság

2022.05.23.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A látóúton igen tehetséges és kiváló szakemberekkel találkozhattunk, tartalmas eszmecseréket folytattunk velük, és bízunk benne, hogy a jövőben különféle együttműködéseket is ki tudunk alakítani (pl. kiállítások, kulturális kapcsolatok kialakítása a rendezvények által). Elősegítette a települések közötti kapcsolatok építését, megerősítését, és a civil szervezeteink összekötésének lehetőségét. Egy hosszabb távú együttműködésre irányuló testvértelepülési szerződés megkötése is körvonalazódni látszik Sáránd és Nyárád települések között. Megismertük a Sárándi Hagyományőrző Egyesület munkásságát, betekintést nyertünk az általuk szervezett programokba. A programjaik között találtunk olyat, melyet szívesen mutatnánk meg a saját településünk lakóinak is szervezett kirándulás keretei között. A rendezvényszervezés kapcsán a nagyszámú önkéntesek bevonása volt újdonság számunkra, ennek lehetőségét szeretnénk mi is megteremteni településünkön. Hosszúpályiban a Bormúzeum megtekintése mellett Zara András polgármester úr által betekintést nyerhettünk a település folyamatos fejlesztésébe és mindennapjaiba is. A náluk működő közmunkaprogramról és start mintaprogramokról is sokat megtudhattunk, amely azért is fontos, mert a mi településünkön is működnek ezek a programok, így a mindennapjaink folyamán hasonló nehézségekkel nézünk szembe, mint ők. A megtekintett települések és civil szervezetek hagyományőrző és értékteremtő munkássága jó példa, melyet a program által Nyárád és Pápadereske települések döntéshozói, képviselői és a civil csoportok tagjai is megismerhettek, ez elősegíti a közös értékek menti gondolkodást a jövőre nézve.

Pozitív élményeink:

A látóút lehetőségét eredeti célunk szerint a kapcsolatépítésre használtuk fel. Pápadereske Nyáráddal szomszédos település, amely a Nyárádi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik. A közösen megélt utazás és a program által szorosabbá váltak a kapcsolatok, közelebb hozta egymáshoz a két település döntéshozóit, közművelődési szakembereit, civil lakosságát. Bízunk benne, hogy ezáltal értékesebbé válik mindennapi életünk, javul a települések közötti összetartás. Közös kapcsolódási pontként Derecskét azért választottuk, mert tagja a Városok-Falvak Szövetségének ahogy Nyárád Község is, és már létező testvértelepülési szerződése van Pápadereskével, így néhányan már ismerősként érkeztek a látóútra. Ezért szerettük volna, hogy jobban megismerhessük egymás települését, intézményeit, civil csoportjait és rendezvényeit. Kiemelkedő színfoltja volt a programnak, hogy a derecskei Művelődési Központ szerteágazó szakmai munkájának megismerése után Porkoláb Ferenc derecskei szűrrátét készítő Népi Iparművész, a Népművészet Mestere műhelyébe látogattunk el. Nagy élményt jelentett minden résztvevő számára. Aki kedvet érzett, ki is próbálhatta a rátétes minta készítését, illetve lehetőség volt egy gyönyörű szűr felpróbálására is. Sok ismeretet szereztünk, megismertük a települések értékeit a látóút révén. Utunk során mindenütt a házigazdák és a szervezők kiemelkedő vendégszeretetét élvezhettük. Rendkívüli barátságosságot és nyitottságot tapasztaltunk. A programról hazatérve így sok-sok pozitív élménnyel gazdagodtunk. A visszajelzések alapján mindenki nagyon jól érezte magát és örültek, hogy ilyen tartalmas programon vehettek részt, és már várják a következő alkalmat.

Nyárád11
Nyárád10
Nyárád8
Nyárád2

Kovácsné Józsa Henrietta

 


Békás Község látóút-csoportja

Bölcske

2022.05.19.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Megismerkedtünk egy új jó gyakorlattal, a meseút fogalmával. A látóúton megerősítést nyert számunkra az a gondolat, hogy a következő látópont pályázati kiírásnál nekünk is lehet Látópont címünk.

Pozitív élményeink:

A vendéglátás, vendégszeretet egy teljesen idegen községben, ahol úgy fogadtak bennünket, mintha mindig is ismertük volna egymást. Megismerkedtünk egy másik település kultúrájával, közösségi életével.

Békás5
Békás4
Békás3
Békás1

Farkasné Csendes Tímea

 


Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár

Agóra Veszprém Kulturális Központ  

2022.05.18.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A Veszprémi Agórában nagyon sok program épül fel a gasztronómiára. Amikor megtudtuk, hogy közösen készítjük el az aznapi ebédünket egy séf segítségével, nagyon izgultunk és lázba jöttünk. A közös főzés igazi csapatmunkát igényelt. "Laza" környezetben ismerkedtünk egymással, sok nevetéssel, ami a csoport tagjai között feloldotta a gátlásokat.

Igazán jó csapatépítő feladat volt. Gyakoroltuk a munkamegosztást, ötleteket, tapasztalatokat szerezhettünk, oda kellett figyelni egymásra.

 

Pozitív élményeink:

Felhőtlen jókedv jellemezte a csapattagokat. A közös főzés, munkamegosztás, kóstolás, majd a közös ebéd nagyszerű program volt mindenki számára. A napi program nem mindennapi élmény volt a csapattagoknak. A séftől ötleteket kaptunk, amiket könnyen használhatunk a saját konyhánkban is.

received_302684365371007
received_2186388138178113
received_1103783497019869
received_1068180250464976

Hamar Anita

 


Márkó Község Önkormányzata

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Kiscsősz

2022.05.18.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A programon való részvétel erős szemlélet- és közösségformáló erővel bírt. A településünkön lévő egyesületek jól működnek, azonban a jövőre nézve egy jó fejlődési irány képét tapasztalhatták meg. A néphagyományokkal foglalkozó egyesületünk inspirációt kapott saját táborai programkínálatához, fellépési lehetőségekről is esett szó, ami szintén nagyon jó lenne a csoportok fejlődése szempontjából. A látott installációs lehetőségek, térkihasználási megoldások is megragadták figyelmünket, mellyel saját kulturális tereinket is vonzóbbá tehetjük. A területen látott eredmények megerősítettek minket a közösség erejében és közös munkában.

Pozitív élményeink:

A program nyitásaként Kovács Norbert Cimbi az egyesület elnöke és felesége, valamint az egyesület tagjai láttak minket vendégül. Igazi falusi füstöltek egész sorát felsorakoztató tízóraival, jóféle pálinkával, borral és kávéval várták az érkezőket. A kötetlen étkezés, jó alapot biztosított a két vendégcsoport - a miénk és Kemenesszentpéter Község Önkormányzatának résztvevői - között is. Ezt követően Cimbi elmesélte az egyesület történetét a kezdetektől a ma Kiscsőszön látható eredményekig. Majd megtekintettük az Egyesület gondozásában működő épületeket, amelyek kiállítótérként, próbateremként, öltözőként, szálláshelyként, étteremként működnek. A porták körül, melyek a kulturális programok, oktatások, táborok helyszínei, jelentős állatállomány is él. Vendéglátónktól megtudtuk, céljuk, hogy a falu igazi régi időket megidéző közösségként működjön, kölcsönösen hasznos együttélés valósuljon meg. Az ebédet követően, melyet saját éttermükben biztosítottak számukra, az egyesület munkásságáról nézhettünk meg két rövid filmet, valamint vendéglátónk egy mezőségi tánc bemutatásával is megtisztelt minket. A nap zárásaként az alkotóműhelyekbe kipróbálhattuk a szövést és a korongozást, illetve a faluban lovaskocsizásra is lehetőséget biztosítottak.

Márkó4
Márkó5
Márkó3
Márkó2

Benkő Gabriella

 


Kemenesszentpéter Község Önkormányzata

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Kiscsősz

2022.05.18.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Néphagyományokra épülő módszertani ismeretekre tettünk szert, mely segítség a közösség összetartó erejének erősítéséhez. Hallottunk a néptánc testet-lelket gyógyító hatásáról, mintát kaptunk az önellátás hasznosságáról az állattartáson és növénytermesztésen keresztül, valamint kézműves foglalkozásokon is részt vehettünk.

Pozitív élményeink:

Szeretetteljes vendéglátás, szakmai felkészültség, gyönyörű táj, értékes gyűjtemények.

Kemenesszentpéter6
Kemenesszentpéter5
Kemenesszentpéter4
Kemenesszentpéter3

Egyházi Judit

 


Ady Endre Művelődési Központ, Bácskossuthfalva

Bölcske

2022.05.14.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A meseút rendkívüli ötlet, kreatív módon megoldható nagyon hasznos projekt kevés befektetéssel. Kis közösségben nagyon jól tud működni a közösségépítés, ha van néhány lelkes ember, aki ezt fontosnak tartja és tesz érte. A meseúthoz hasonlót szeretnénk mi is létrehozni, nagyon tetszett, ahogy a meseút olvasásra bírja a felnőtteket, a gyerekeket pedig a mesehallgatásra. Találkozott ebben a projektben a modern internetes világ a régi hagyományossal, és teljes harmóniában működik.

Pozitív élményeink:

Rendkívül kedves vendéglátók, kalandos volt és izgalmas a kenuzás, barátságos, szép környezet, kreatív eredeti ötletek, a mozi családias hangulatú. Lelkileg feltöltődve pozitív energiával tértünk haza, köszönve ezt a vendéglátóinknak, polgármester úrnak, a csodálatos környezetnek és a magával ragadó kreatív ötleteknek.

Bácskossuthfalva10
Bácskossuthfalva8
Bácskossuthfalva5
Bácskossuthfalva3

Tímár Gabriella

 


Kőtelek

Farkaslaka

2022.05.13.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Megismerkedhettünk Tamási Áron életútjával, szerzeményeivel. Megtapasztaltuk az összefogás erejét, a kitartó munka, elhivatottság és lelkesedés milyen nagyszabású tervek megvalósítására képes pályázati lehetőségek nélkül is.

 

Pozitív élményeink:

Nagyon szívélyes, kedves fogadtatás. Nagyfokú szakmai felkészültség, tudásátadás. Külön köszöntött bennünket Farkaslaka polgármestere.

Kőtelek
Kőtelek(3)
Kőtelek(2)
Kőtelek(1)

Szűcsné Fekete Mariann

 


Debreceni Egyetem

Gáborján

2022.05.13.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A csoport a látóút során megtapasztalhatta, hogy hogyan lehet egy 1000 fő alatti településből a legtöbbet kihozni a kulturális élet fellendítésére, valamint a közösség fejlesztésére. A Kapunyitogató program felkeltette a csoport figyelmét, valamint elismerően gondoltak vissza rá. Mindezek mellett számos új, szakmai, néhol vicces történetet is hallhatott a csoport. Számos módszert megismerhettek, amelyeket a későbbi munkájuk során hasznosítani is tudnak majd.

Pozitív élményeink:

A csoport rengeteg pozitív élményben részesült. Egyrészt a szakmaiság szempontjából felkészült, talpraesett, határozott fejlesztéseket láthatott, valamint élmény szempontjából egy kedves, vendégszerető település fogadta a csoportot. A legnagyobb pozitív benyomást a fogadtatás keltette, hiszen a csoport tagjai arról számoltak be, hogy a polgármester, illetve felesége a legkedvesebb módon álltak a csoporthoz. Ezek mellett természetesen a közösséget is rendesen meg tudtuk ismerni, illetve új módszereket, látásmódot tanulhattunk.

Debreceni Egyetem 1
Debreceni Egyetem 2
Debreceni Egyetem 9
Debreceni Egyetem 7

Ondi Árpád

 


Közkincs műhely

Noszvaj

2022.05.12.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Élményteli programok során tapasztaltuk meg, hogy a helyiek összefogása révén közösségi térré válhat az egész település. Meggyőző, jó példákat láttunk arra, hogy a helyi adottságok maximális kiaknázására épülő településfejlesztés hogyan motiválja a helyi lakosságot, ösztönzi az innovációt. Esetünkben ez a tapasztalat azért is hasznosulhat jól, mert a Közkincs műhely keretében 9 Kecskemét térségi település közművelődési, településfejlesztéssel foglalkozó szakemberei vettek részt a látóúton.

Pozitív élményeink:

Noszvajt szemléletes, átfogó prezentációkkal mutatták be a település polgármestere és szakemberei. Falujáró sétánkon felkerestük mindazokat a kitüntetett helyeket, nevezetességeket, amelyre a helyi közösség- és kulturális alapú gazdaságfejlesztés épül: meseút, POCEM- barlanglakások, családi lekvárfőző gazdaság, borplacc, Patak-parti piac, pincészet. Rendkívül komplex volt a program. Mindenhol barátságos vendéglátásban, kedvességben volt részünk. Helyi partnereinknek köszönhetően remek és kedvező árú szálláshelyet kaptunk a Tündérkert Hotelben.

Közkincs_műhely8
Közkincs_műhely5
Közkincs_műhely2
Közkincs_műhely1

Józsa Katalin

 


Törökszentmiklósi Ifjúsági Csoport

Bölcske

2022.05.07.

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

Ifjúsági csoportunk megtanulhatta, hogy hogyan kell külön-külön és együttesen is helyt állni egy adott feladatban. Csapatépítő jelleggel gyarapították tudásukat, megismerték Bölcske és Tolna megye helyismereti történeteit, kulturális és mozis értékeit.

Pozitív élményeink:

Bölcskei kirándulásunkon részt vehettünk a Mesepontok túra kiemelt pontjain, ahol QR kódok leolvasásával magyar meséket lehetett elolvasni és meghallgatni, illetve a következő állomás helyszínét is feltüntették különböző útmutatásokkal. A bölcskei pincefaluban végigsétált a csoportunk, ahol több mint 500 pincéből álló pincesor fogadott minket, és szépen gondozott szőlőültetvények vettek körül. A Duna holtágán 3 és 4 fős csoportokban kenuzhattunk, ahol mindenki sikeresen elsajátította az evezés szabályait és szerencsésen elkerültük a kockázatosnak hitt vízbeesést. Finom helyi készítésű pizza ebédünk végeztével napunk zárásaként a legújabb Marvel filmet nézhettük meg (Dr. Stange – az őrület multiverzumában) a bölcskei Rákóczi Filmszínházban.

Törökszentmiklósi Ifjúsági Csoport1
Törökszentmiklósi Ifjúsági Csoport6
Törökszentmiklósi Ifjúsági Csoport10
Törökszentmiklósi Ifjúsági Csoport8

Szilágyi Aszter László

 


Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért

Csokonai Kulturális Központ

2022.05.03

Új ismeretek, melyeket munkánk során hasznosítani tudunk:

A látóút során nagy hatással voltak ránk a Kikötő ifjúsági közösségi térben látottak és hallottak. Rengeteg jó ötletet láttunk, mely saját ifjúsági közösségi terünk kialakításánál hasznos lehet, akár a nyugiszobára, akár néhány design elemre gondolunk. A Kikötő személyzete elkötelezetten végzi munkáját, mely mindannyiunk számára jó példaként szolgál. Fontos és kiemelendő, hogy nem csak programokat szerveznek a fiatalok számára, de lelkileg is támogatást nyújtanak számukra. Az itt tapasztaltakból mindenképp fontos tanulságokat hoztunk haza, mely a saját munkákat is segíteni tudja a fiatalokkal való kapcsolatteremtés során.

Pozitív élményeink:

A látóúton első körben a Kikötő ifjúsági közösségi térrel ismerkedtünk. Az épület belső terének hangulata igazán színes, fiatalos, lendületes, így mindannyiunkat magával ragadott. Az apró belső dekorelemek, mind-mind az ifjúsági korosztályt célozzák meg, számukra teremtenek kellemes-otthonos légkört. Az intézmény személyzetének hozzáállása szintén kiemelésre méltó. Rendkívül szimpatikus volt, hogy ténylegesen törődnek, odafigyelnek a gyerekekre és fiatalokra. Külön kiemelendő jó példának tartom a kortárs segítői rendszert, melyet az évek során felépítettek. A délelőtt folyamán közös beszélgetésre is sor került, melyben volt lehetőségünk nekünk is fiataljainkkal karöltve bemutatkozni, tapasztalatokat cserélni az ifjúságot érintő aktuális problémákról. A Kikötő elkötelezett személyzete, az épület kialakítása, a berendezés, a dekoráció mind meghatározó elemei a közösségi színtérnek. Szeretettel gratulálunk ezúton is a hiánypótló munkátokhoz! A nap további részében ellátogattunk Rákospalota Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Múzeumába, ami azért volt különleges élmény, mert vidékiként Budapestre látogatva első sorban nem a külvárosi, kertvárosias részek számítanak fő célpontnak. A helytörténeti gyűjtemény megtekintése így különlegesen furcsa képet, a fővárosban nem megszokott életmódokat tárt elénk, amit nagyon jó élmény volt megtapasztalni. Ebéd után a maradék időnket a Csokonai bázishelyén töltöttük el, ahol megismerkedtünk az épület programjaival, szakköreivel (különleges élmény volt a tűzzománc kör képeit látni), és termeivel, valamint szintén elkötelezett személyzetével is. Az összetartó, jó közösséget alkotó csapat szakmaisága vitathatatlan. Hálásan köszönjük a lehetőséget, és örülünk, hogy megismerhettünk benneteket!

Köszi Csokonai(3)
KÖSZI csokonai(2)
köszi csokonai(1)
KÖSZI csokonai

Stumpf Rebeka