Ünnepélyes keretek között adták át Martfűn a Látópont Címeket

2023.03.02.

A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület a közművelődés szakmai utánpótlásának biztosítása érdekében tevékenykedő, Kárpát-medence hatókörű civil szervezet, amelynek eddigi legsikeresebb szakmai innovációja a Látópont Hálózat kialakítása. A kezdeményezés 2020-ban indult útjára, azzal a céllal, hogy olyan szervezeteket keressen az Egyesület, amelyek a közösségi művelődésben megszerzett tapasztalataikat, jó gyakorlataikat meg tudják mutatni másoknak, segítve ezzel a tudásátadást. Az azóta eltelt időszakban három pályázatot írt ki az Egyesület, melyekre a szervezetek tevékenységük bemutatásával pályázhattak. Ennek eredményeként mára 74 Látópont alkotja a Hálózatot, közművelődési intézmények, önkormányzatok által működtetett közösségi színterek és civil szervezetek.

A legutóbbi, 2022 őszén kiírt pályázat keretében 26 szervezet nyerte el a Látópont címet, melyek az ország számos megyéjéből érkeztek, de két határon túli pályázót is üdvözölhetünk a Hálózatban: Törökkanizsát a Vajdaságból és Csíkszentdomokost Erdélyből. A teljes lista megtekinthető a honlapunkon.

Az ünnepélyes átadásra és szakmai napra Martfűn került sor, a Martfűi Városi Könyvtár és Művelődési Házban, amely szintén Látópont 2021 óta. Az eseményen örvendetesen sokan vettek részt, a nyertes szervezetek képviseletében többnyire településvezetők, intézményvezetők vehették át a Látópont Címet, melyet a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület elnöke, Baloghné Uracs Marianna és a Látópont Munkacsoport vezetője, Jantyik Zsolt adtak át. Különleges, izgalmas közösségi jó gyakorlatok kerültek be így a Hálózatba: verspatika, séta a költővel, fiataloknak szóló applikációs játékok, települési értékfeltáráshoz kötődő foglalkoztató füzetek, szabadulószoba – hogy csak néhányat említsünk. De a pályázatok legnagyobb érdeme emellett az a közösségi szemlélet, a helyiek bevonásának azon tapasztalatai, amely a közművelődés legnagyobb kihívása, munkánk alapja. Mindezek bemutatását, a tapasztalatok, a tudás átadását tudja segíteni a Látópont Hálózat számos tagja a fiatal szakemberek, a következő generáció számára a későbbiekben sorra kerülő látóutak formájában.

A közel 100 fő résztvevő a nap folyamán több izgalmas előadást is meghallgathatott. Martfű városát és a közművelődési intézmény tevékenységét, jó gyakorlatait dr. Papp Antal polgármester és dr. Székácsné Tálas Gabriella intézményvezető mutatták be.

Fróna Katalin és Jantyik Zsolt, az Egyesület Látópont Munkacsoportjának vezetői arról beszéltek, honnan indult a Látópont Hálózat kialakításának ötlete, és hol tartunk most. Beke Pál szakmai hagyatéka, módszere volt a látóút, amelyet rendszeresen alkalmazott munkája során. A módszert tovább gondolva merült fel az az elképzelés, hogy országos, majd Kárpát-medencei szinten is létre lehetne hozni olyan állandó látogatói helyszíneket, ahol jól bemutatható, megérthető és akár eltanulható az adott szervezetek, települések jó gyakorlata, a tapasztalatok sora. Ezeket a helyeket hívhatjuk Látópontoknak, ők alkotják a Hálózatot. Az elmúlt két évben itt kerülhettek sorra azok a látóutak, melyek keretében döntéshozók, szakemberek, fiatalok látogattak el és ismertek meg jól működő szervezeteket, jó gyakorlatokat. Mintegy 40 csoportban közel 600 fő érkezett a Látópontokra így, nagyon sikeres volt a program, erről is beszéltek a Munkacsoport vezetői.

A délelőtt utolsó előadója Kovács Norbert Cimbi volt, aki Kiscsősz polgármestereként és civil szervezeti vezetőként hiteles példája annak, hogyan lehet egy kistelepülésen minőségi, értékes kultúrát közvetíteni, a néphagyományokat átörökíteni a fiatalok számára, mindezzel közösséget építeni és fejleszteni a helyi gazdaságot. Egy rögtönzött ének- és táncbemutatóval zárta előadását, amely a délelőtti program hatásos lezárásának bizonyult.

A vendégek a délután folyamán műhelymunkákon vehettek részt, amelyeken azzal foglalkoztak, milyen módszereket, praktikákat érdemes használni a látóutak programjának összeállításakor, ha saját tapasztalataikat, tudásukat élményszerűen szeretnék bemutatni az oda érkezőknek. A közös gondolkodást dr. Juhász Erika, az Egyesület egyik alapítója és Czinkéné Szűcs Krisztina, a Látópont Munkacsoport tagja vezette.

Az ünnepélyes átadás és szakmai nap remek lehetőséget kínált az ismerkedésre, a beszélgetésekre, kapcsolatteremtésre, és már itt elindult a jó ötletek adaptációja is. Öröm volt látni, milyen sok elkötelezett, közösségi szemléletű településvezető, elhivatott közművelődési szakember tartozik a Hálózatba, akik minden nehézség ellenére lelkesen dolgoznak a saját településükön. Velük közösen bizonyára sok fiatalt tudunk meggyőzni arról, hogy válasszák a mi szakmánkat, és hivatásként folytassák az elődeik által megkezdett munkát.

Ezt szolgálta a martfűi rendezvény, és ez a Látópont Hálózat egyik kiemelt célja is.

Köszönjük mindazoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel az eseményt, gratulálunk a Látópont Címbirtokosoknak, és hálásak vagyunk a martfűiek vendégszeretetéért, profizmusáért!

Találkozzunk a látóutakon!

a KÖZÖSÉRTÉK Elnöksége nevében:

Baloghné Uracs Marianna

elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük