Kerekasztal beszélgetések és poszterek a Durkó Mátyás Emlékkonferencián Debrecenben

Egyesületünk életének egyik fontos mérföldköve, kiemelkedő eseménye volt a Durkó Mátyás Emlékkonferencia programjában való közreműködésünk 2022. június 23-24-én Debrecenben. 

Két témában is képviseltettük magunkat, kerekasztal beszélgetés és poszterbemutató formájában: a Látópont Hálózat/látóutak, valamint a Minta-mentorálás tapasztalatairól beszélgettünk, illetve bemutattuk eddigi eredményeinket. 

Mind a jelenlévők tapasztalatai, mind a visszajelzések alapján izgalmas témákat kínáltunk, sokak érdeklődését felkeltettük, hiszen olyan szakmai innovációkat tudtunk bemutatni, amelyek a közösségi művelődés jelenének valós igényeire kínálnak módszereket.

A Látópont Hálózat létrehozása, a látóutak megvalósítása lehetőséget ad a jó gyakorlatok adaptálására, emellett izgalmas élményeket, a kapcsolatok elmélyítését szolgálja a résztvevők számára a közművelődésben, és ennek sokszínűségét, szakmai gazdagságát, hasznát a sikerült megmutatnunk a kerekasztal beszélgetés során. A beszélgetést Dr. Baloghné Uracs Marianna egyesületi elnök vezette, a projekt tapasztalatait egyesületi tagjaink – Fróna Katalin és Jantyik Zsolt munkacsoport vezetők, Józsa Katalin (Hírös Agóra, Kecskemét), Hadnagy Jolán (Tamási Áron Művelődési Egyesület, Farkaslaka), Lovász Tibor (Kőtelek polgármestere) és Jandácsik Pál (Abonyi Lajos Művelődési Ház, Abony) – osztották meg az érdeklődő közönséggel. A kerekasztal beszélgetéssel tudtuk leginkább közvetíteni azt, hogy miért fontos ez a kezdeményezés: az ötletgazda, az operatív projektfelelős, a Látópont Címbirtokos, a látóút résztvevő, polgármester, tapasztalt és fiatal közművelődési szakember, civil – határon innen és túl, különböző nézőpontokból, de egymást erősítve tudták részletezni a program előnyeit.

A Minta-mentorálás program igazi szakmai innováció, válasz a szakmánkban örvendetesen egyre szaporodó számú kezdő szakember segítésének kihívására. Azt szolgálja, hogy a junior szakemberek felkészítését, szakmai fejlődését, pályán tartását a tapasztalt szakemberek bevonásával segíteni tudjuk, hatékony módszertani folyamatok kidolgozásával. Ennek kiérlelése, rögzítése, az eddigi tapasztalatok összegzése szintén nagyon izgalmas beszélgetésre adott módot. A beszélgetést Pető Lilla projektvezető vezette. Veszpréminé Turtsányi Valéria projektvezető és a két mentor-mentorált páros mesélte el a mintaprogram tapasztalatait, tanulságait – Kiss Andrea mentor és Farkas Kata (Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont), valamint Bartha Anikó mentor és Gyüre Kitti (Hajdúszoboszló Kovács Máté VMK). A beszélgetésből öröm volt megtapasztalni azt, milyen szakmai elmélyültséggel és odafigyeléssel zajlik a mintaprogram, mennyi tapasztalat halmozódott fel már eddig is, és milyen sokféle ötlet, javaslat merült fel mind a mentorok, mind a mentoráltak részéről az elmúlt alig fél év során. Beigazolódott az, hogy a területtel érdemes foglalkozni a jövőben is, igény van ennek a tevékenységnek a folytatására, újabb mentorprogramok indítására. 

Mindkét témához kapcsolódóan lehetőséget kaptunk a poszterek bemutatására is. Posztereinket roll-up formában készítettük el, mivel úgy gondoljuk, ebben a formában egyéb egyesületi rendezvényünkön is felhasználhatóak lesznek. 

Köszönjük a Durkó Mátyás Emlékkonferencia szervezőinek, hogy lehetőséget biztosítottak a Közösérték Egyesületnek a bemutatkozásra, és köszönjük minden egyesületi tagunknak az aktív közreműködést a debreceni konferencián! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük